Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 68
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 73
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1108
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 258
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 68
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 73
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1108
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 258
Składniki
Mąkę siejemy z proszkiem na stolnicę i siekamy nożem z margaryną. Dodajemy żółtka i cukier. Zagniatamy dość szybko i formujemy kulkę z ciasta. Owijamy w woreczek i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i po uprzednim rozwałkowaniu wycinamy kółka. Ciastka pieczemy w 160* przez 15 min. Z termoobiegiem, opcja dół.
Dynię podlewamy lekko wodą i dusimy z przyprawami. Gdy zmięknie dodajemy cukier. Jeśli masa ma konsystencję lekko papkowatą, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Mieszamy przez dobrą chwilkę. Odstawiamy w chłodne miejsce. Galaretkę zrobiłam dzień wcześniej. Z podanych składników na ciastka wyszło 25 już połączonych ciach. Bardzo polecam.