Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chutney (czatnej) to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Przygotowywany z owoców i warzyw z dodatkami typu czosnek, rodzynki, cebula, musztarda, ocet. Podawany do potraw mięsnych i wegetariańskich, zazwyczaj pikantny i słodki. U mnie dzisiaj chutney mango, można go podawać do serów, wędlin, mięsa lub pasztetów. Polecam!
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 22
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 26
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 26
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21475
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 43
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 22
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 26
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 26
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21475
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 43
Składniki
Mango obieramy z skórki, pozbawiamy pestki i kroimy na mniejsze części. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mango, czosnek, imbir, ocet, cukier i rodzynki wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy moc palnika i dusimy, aż mango zacznie się rozpadać. Jeśli masa będzie za gęsta podlewamy wodą. Pod koniec dodajemy chili, sól i przyprawy. Gorącą masę nakładamy do wyprażonych słoików, zakręcamy nakrętkami przetartymi spirytusem. Chutney możemy przechowywać w spiżarce do 6 miesięcy. Najlepiej smakuje jak się składniki "przegryzą" (po 3-4 tygodniach). SMACZNEGO!