Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cóż może być lepszego, niż bochenek swojskiego, pachnącego chleba naszego powszedniego? :)
Propozycja udek z przyprawą chińską zwaną 5 przypraw czy ziół, jak kto woli....
Odsłon: 194
Bardzo smaczne, z chrupiącą skórką i dość pikantne udka z kurczaka z minimaln...
Odsłon: 121
Tym razem 2 chlebki, każdy o wadze 90 g po upieczeniu z kilograma mąki miesza...
Odsłon: 443
Polecam.
Odsłon: 1045
Propozycja udek z przyprawą chińską zwaną 5 przypraw czy ziół, jak kto woli....
Odsłon: 194
Bardzo smaczne, z chrupiącą skórką i dość pikantne udka z kurczaka z minimaln...
Odsłon: 121
Tym razem 2 chlebki, każdy o wadze 90 g po upieczeniu z kilograma mąki miesza...
Odsłon: 443
Polecam.
Odsłon: 1045
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę (ja używam Tupperware, więc ciasto od razu w niej wyrasta), dodajemy oliwę i sól. W szklance rozrabiamy drożdże w ciepłej (nie gorącej!) wodzie z cukrem. Jak zaczną "bąblować" wlewamy do miski. Całość mieszamy dłonią z rozcapierzonymi palcami, aż składniki z grubsza sie połączą. Wtedy dodajemy ziarenka i wyrabiamy ciasto przez energiczne rozciąganie (będzie więcej powietrza niż przy tradycyjnym ugniataniu).
Gotową kulę ciasta zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto układamy na blaszce lub w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy i smarujemy wodą, posypujemy ziarenkami. Pieczemy ok godziny (po 15-20 minutach pieczenia obniżamy temperature do 200). Smacznego!