Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłodnik litewski, to idealna zupa na upalne dni. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Chłodnik litewski w oryginale podawany był z gotowanymi szyjkami raków lub też z kawałkami gotowanej gęsiny.
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 150
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 64
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1090
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 150
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 64
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1090
Składniki
Warzywa dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Liście buraczków drobno kroimy. Buraczki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Wszystko zalewamy bardzo małą ilością wody, dodajemy sok z połowy cytryny (dzięki temu buraczki nie stracą koloru) i dusimy pod przykryciem, około 10 minut. W tym czasie drobno kroimy pozostałe składniki. Kiedy botwinka i buraczki zrobią się kruche (nie wolno ich rozgotować), odstawiamy je do zupełnego wystygnięcia. Do zimnych buraczków dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Podajemy na zimno z pokrojonym na ćwiartki jajkiem.