Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszniaste drożdżówki do kawy lub na sniadanie
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 8545
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 174
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 26
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 112
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 455
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 8545
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 174
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 26
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 112
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 455
Składniki
Podgrzewamy mleko z 115 gr masla az sie rozpusci. Przelewamy do miski, dodajemy 1/3 czesci maki, cukier zwykly, jajko, drozdze i sol. Miksujemy na wolnych obrotach przez 3 minuty. Dodajemy pozostale 2/3 maki i miksujemy. Wyjmujemy z miski i dodajac ewentualnie wiecej maki, zagniatamy ciasto, formujemy kulke, przykrywamy wilgotna sciereczka i odkladamy do urosniecia w cieple miejsce na ok 1 godzine.
W miedzyczasie miksujemy brazowy cukier z cynamonem i pozostaloscia masla (75 gr).
Po wyrosnieciu ciasta, przekladamy na posypana maka stolnice lub blat kuchenny i rozwalkujemy w prostokat ok 1.5-2 cm gruby. Rozkladamy cynamonowa mieszanke na powierzchni ciasta i zwijamy ciasto w rolade. Nastepnie kroimy na ok 5 cm kawalki i ukladamy na natluszczonej i wylozonej papierem blaszce do pieczenia. Ukladamy slimaczki w odstepach, i odstawiamy znow do wyrosniecia ok 40 min.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na ok 20-30 minut. Nalezy sprawdzac w zaleznosci od piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy do ostygniecia a nastepnie polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny wody. Smacznego :)