Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem cukiniowy jest bardzo smaczny. Nadaje się do smarowania chlebka i bułeczek. Można też piec ciasteczka z jego dodatkiem.
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10551
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 313
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10551
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 313
Składniki
· Umyć i obrać cukinię, wydrążyć gniazda nasienne. · Pokroić cukinię na średnią kostkę (waga cukini podana jest już po pokrojeniu w kostkę). · Włożyć cukinię do garnka z grubym dnem i wlać wodę. · Smażyć cukinię do momentu rozpadnięcia się całych kostek. · Następnie wlać do cukini sok z jednej cytryny i dalej smażyć. · Kiedy masa trochę zgęstnieje dodać cukier i ponownie smażyć. · Gdy masa będzie już gęsta to należy wkładać ją do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i pasteryzować. · Smacznego !!! Taki cukiniowy dżem nadaje się do chleba lub bułki na śniadanie, można też wykorzystać do ciasteczek francuskich.