Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj gościły u mnie placki ziemniaczane, a dziś chciałam podzielić się przepisem na cukiniowe placuszki z dodatkiem świeżej bazylii oraz orzechów włoskich. Placuszki są smaczne, pożywne i bardzo aromatyczne. Ich smak przenosi nas wprost do włoskiej kuchni. Świetnie smakują z jogurtem naturalnym lub kleksem kwaśnej śmietany.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 453
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13235
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 101
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 453
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13235
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 101
Składniki
Z umytej cukinii odcinamy końce, ścieramy je na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i odstawiamy na chwilę, aby puściły wodę. Następnie dokładnie odciskamy cukiniowe wiórki i dodajemy do nich jajko, posiekane listki bazylii, zmielone orzechy włoskie (np. w młynku do kawy), mąkę* i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. * Dodajmy tyle mąki, aby masa nie była zbyt rzadka.
Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Życzę smacznego! :)