Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
12 kwietnia obchodziliśmy Światowy Dzień Czekolady. Z tej okazji przygotowałam babkę kawową z czekoladą. Z wierzchu babka posmarowana jest dżemem, dlatego jest lekko wilgotna i nie wysycha. Ciasto można również upiec w keksówce.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 740
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 152
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 740
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 152
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z kawą rozpuszczalną (dodałam jeszcze łyżeczkę ekstraktu z kawy i cykorii), aż kawa się rozpuści. Margarynę ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem. Stopniowo dodajemy żółtka z kawą oraz skórkę z pomarańczy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do utartej masy. Mieszamy delikatnie. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Masę mieszamy lekko z utartym ciastem. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto na 10 minut zostawiamy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Dżem przecieramy przez sito, lekko podgrzewamy i ciepłym smarujemy ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z olejem, polewamy babkę. Dekorujemy siekanymi pistacjami.