Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta babka daktylowa zwana daktylowcem to pyszne ciasto, nie tylko od święta!
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 4689
Wyśmienity i prosty przepis na zupę gulaszową, która zasmakuje dosłownie każd...
Odsłon: 3517
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 4689
Wyśmienity i prosty przepis na zupę gulaszową, która zasmakuje dosłownie każd...
Odsłon: 3517
Składniki
Miód, cukier, masło, kakao, kawę i przyprawę do piernika rozpuszczamy na małym ogniu często mieszając, a następnie studzimy
Ostudzoną masę łączymy z maślanką, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, jajka i dokładnie mieszamy
Do masy dodajemy posiekane daktyle i inne bakalie ( jeśli dodajemy rodzynki, to wcześniej moczymy je ok 15 min w gorącej wodzie i odsączamy dokładnie ) i dokładnie mieszamy
Formy natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do nich ciasto
Pieczemy w rozgrzanym do 180 st piekarniku ok 50 minut
Po upieczeniu zostawiamy przez jakiś czas w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie wyjmujemy i studzimy w foremkach
Po ostudzeniu dowolnie dekorujemy. Ja oblałam ciasto czekoladą i udekorowałam bakaliami