Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z gruszkami w aromatycznym sosie karmelowym, z dodatkiem cynamonu, goździków i imbiru
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1661
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 102
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 152
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 157
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1661
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 102
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 152
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 157
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier puder, masło i żółtko. Wszystko dokładnie posiekać na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty, lub tortownicę (średnica ok. 25-30cm) wyłożyć ciastem razem z brzegami.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200-220°C i podpiec ok. 15 minut, aż się lekko zarumieni. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika.
Nadzienie: Na dużej patelni roztopić masło, dodać gruszki i podsmażyć kilka minut. Następnie dodać cukier, sok z limonki, imbir, cynamon i goździki. Całość dokładnie wymieszać.
Gruszki dusić do czasu, aż nadmiar soku odparuje, a sos zgęstnieje.
Z gotowego nadzienia usunąć goździki, a następnie przełożyć nadzienie na podpieczone ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C na 20 minut.