Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na truskawki powoli się kończy. Staram się go wykorzystać w pełni. Zasadniczo mogłabym jeść truskawki w ramach wszystkich głównych posiłków dnia, a i tak nie znudziłby mnie ich niebiański smak. Moja dzisiejsza propozycja może być serwowana w ramach pierwszego bądź drugiego śniadania lub jako lekka kolacja. Omlet z otrębami bez dodatku mąki (zwłaszcza pszennej) jest odpowiedni dla osób stosujących dietę bezglutenową. Danie lekkostrawne i sycące! Mniam!
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 120
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 167
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 50
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 120
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 167
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 50
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Składniki
Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy mleko, miód oraz szczyptę soli. Rozbełtujemy jajka żeby uzyskać jednolitą masę. Następnie wsypujemy miks otrębowy, wiórki kokosa + suszone owoce. Mieszamy dokładnie całość. Sposób dla leniwych: można wszystko wrzucić jednocześnie do blendera i zmiksować.
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Banana obieramy i odcinamy ¾ owocu. Większą część wrzucamy do blendera. Pozostała posłuży nam do ozdobienia dania.
Do blendera dodajemy truskawki. Blendujemy całość dla uzyskania gęstego musu owocowego. Rozgrzewamy patelnię. Używam teflonowej, więc nie potrzebowałam dodatku tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę jajeczną i smażymy na wolnym ogniu, dopóki spód się nie zetnie. Patelnię zakrywamy przykrywką, żeby zewnętrza warstwa omletu również ścięła się.
Wyjmujemy gorący omlet na talerz. Na połowę dodajemy pokrojone truskawki.
Polewamy truskawkową część musem owocowym i składamy omlet na pół.
Wierzch naszego omletu możemy oblać pozostałością musu truskawkowego oraz ozdobić kawałkami banana i truskawek.
Smacznego!