Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki konserwowe bez skórki w miodowej zalewie. Lekko słodkawe, lekko kwaśne, pachnące czosnkiem i koperkiem. Na przygotowanie takich ogórków skusiła mnie Kasia, którą z tego miejsca serdecznie pozdrawiam, jednocześnie polecając przepis.
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 62
Pełna smaku sałatka, idealna do pracy lub na lekką kolację. Szparagi, rukola,...
Odsłon: 33
Przypominają omlety, ale są cieńsze, bardziej aksamitne i większe. Mowa o nal...
Odsłon: 1026
Naleśniki Suzette to klasyczny francuski deser, który swoją historią sięga aż...
Odsłon: 28
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 62
Pełna smaku sałatka, idealna do pracy lub na lekką kolację. Szparagi, rukola,...
Odsłon: 33
Przypominają omlety, ale są cieńsze, bardziej aksamitne i większe. Mowa o nal...
Odsłon: 1026
Naleśniki Suzette to klasyczny francuski deser, który swoją historią sięga aż...
Odsłon: 28
Składniki
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na połówki lub na ćwiartki. Na spód każdego słoiczka wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, odrobinę kopru i obrany czosnek. Następnie słoiczki wypełniamy ogórkami.
Zalewa: Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy miód, cukier i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną zalewę wlewamy do słoiczków z ogórkami. Brzegi słoiczków wycieramy suchą ściereczką, po czym słoiki mocno zakręcamy
Ogórki w słoikach wstawiamy do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewamy do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki wyjmujemy, np. na drewnianą deseczkę i pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego.