Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mus jabłkowy wykorzystuję na różne sposoby a głównie do jabłecznika- pleśniak, naleśniki, a nawet z ryżem czy zwyczajnie z pajdą chleba. Moje słoiki z tym musem są już w piwnicy więc zdjęcie wkleję przy najbliższej sposobności.
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 184
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 168
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1366
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 184
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 168
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1366
Składniki
Jabłka obieramy i oczyszczamy z nasion. Płuczemy pod bierzącą wodą i kroimy w mniejsze cząstki wrzucając je do dużego garnka, dolewamy ok. 1 szklanki wody ( daję ok. połowy szklanki wody). Garnek z jabłkami stawiamy na piecu i zaczynamy prażenie jabłek często mieszając by nam się nie przypaliły. Gdy jabłka już się prawie rozgotowały to dodajemy cukier ( na 1 kg. jabłek ok. kg. cukru, natomiast ja użyłam mniej cukru a i tak były słodkie) i 1 lub 2 łyżki cynamonu ( można więcej, wg. smaku ). mieszamy non stop, ponieważ mus jak wulkan pryska i może boleśnie poparzyć. Gorący mus przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików (u mnie litrowe ) i zakręcamy. Odwracamy dnem do góry pozostawiając do ostygnięcia. Jeśli ktoś nie może lub nie lubi cynamonu to nie ma takiej potrzeby by dodawać go.