Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Smakerze jest ok. 60 przepisów na to ciasto, więc chyba nic się nie stanie jak dołożę swój :) Aromatyczny, nie suchy, puszysty i z nutą alkoholu.
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 546
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 3938
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 173
Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów mal...
Odsłon: 737
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 155
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 546
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 3938
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 173
Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów mal...
Odsłon: 737
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 155
Składniki
W garnku rozpuścić i zagotować kakao, wodę i cukier. Zdjąć z ognia, dodać margarynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odlać do garnuszka pół szklanki na polewę. Resztę masy oziembić.
Do wystudzonej (ciepłej, ale nie gorącej) masy dodać żółtka, miksować, dodać mąkę, proszek, rozdrobnione orzechy (ja wkładam je do foliowej torebki i rozdrabniam tłuczkiem do mięsa), rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem), alkohol, aromat, miksować. Na koniec wmieszać delikatnie łyżką ubitą pianę z białek.
Przelać do formy (u mnie duża tortownica z kominkiem), piec 45 minut w 175 stopniach. Gotowe ciepłe ale nie gorące ciasto polać odłożoną wcześniej polewą. Posypać orzeszkami.