madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Żurek z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nasz Wielkanocny stół nie może obejść się bez tej zupy zwłaszcza z jakiem, a w zwykły dzień zamieniamy czasem na ziemniaki

Żurek z jajkiem

Składniki:

Żurek z jajkiem

 

  • 2 kostki rosołowe
  • 2 litry wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 l zakwasu
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 jaj
  • 15 dag boczku
  • 1 biała cebula

Sposób przygotowania:

Żurek z jajkiem
Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy kostki rosołowe. Po rozpuszczeniu kostek dodajemy zakwas, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek i zagotowujemy. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni, gdy zacznie się rumienić dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość dodajemy do zupy. Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w kawałki, układamy na talerzach i zalewamy gorącym żurkiem.