Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Żurek z jajkiem.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupka świetna na chłodne dni, bardzo prosta i szybka.

Żurek z jajkiem. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żurek z jajkiem.

 

  • 1.5 litra bulionu mięsno - warzywnego ( z mięska lub kostki)

 

  • 1 litr zakwasu na żurek

 

 

 

  • 1 łyżka startego chrzanu

 

 

 

 

  • 1.5 łyżki majeranku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek z jajkiem.
Do gorącego bulionu dodajemy ziele angielskie, pieprz, listki laurowe i gotujemy przez 5 min. Dolewamy zakwas i gotujemy kolejne 5 min. Dodajemy chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawiamy solą. Jajka kroimy w ćwiartki, układamy w miseczkach i zalewamy żurkiem.
Żurek z jajkiem.
Żurek z jajkiem, zupka świetna na chłodne dni i nie tylko.
Żurek z jajkiem.
Żurek z jajkiem, zupka świetna na chłodne dni i nie tylko.