Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Żurek z jajkami i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Żurek najlepiej smakuje z jajkami i wiejską kiełbasą

Żurek z jajkami i kiełbasą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żurek z jajkami i kiełbasą

 

  • 2 szkl zakwas na żur,
  • 4 szt jajka,
  • 20 dag kiełbasa wiejska,
  • 2 szkl bulion warzywny,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 3 łyżki śmietana,
  • 2 łyżeczki majeranek,
  • 1 łyżka mąka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Żurek z jajkami i kiełbasą
Bulion i zakwas wlać do garnka, dodać pokrojoną kiełbasę, roztarty z solą czosnek, majeranek i chwilę gotować. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do żurku i zagotować, odstawić. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane jajka pokroić, położyć na talerze, zalać żurkiem. Podawać z pieczywem.
Żurek z jajkami i kiełbasą
Etap 1
Żurek z jajkami i kiełbasą
Etap 2