domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Żurek w chlebie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Najlepszy domowy żurek, na przygotowanym w domu zakwasie, podany z jajkiem, w miseczkach chlebowych.

Żurek w chlebie

Składniki:

Żurek w chlebie

 

  • 5 surowych białych kiełbas;

 

 

 

 

  • 3 l wody;

 

  • owsiany zakwas na żurek;

 

 

  • czubata łyżeczka tartego chrzanu;

 

 

 

  • majeranek;

Sposób przygotowania:

Żurek w chlebie
W celu przygotowania domowego żurku należy białą kiełbasę włożyć do garnka, wlać 3 l zimnej wody. Wstawić na palnik, dodać ziele angielskie, czosnek i liście laurowe. Wywar zagotować, odszumować. Gdy już wywar będzie czysty należy umytą, obraną i pokrojoną włoszczyznę dodać do wywaru i gotować około 1,5 godziny. Zakwas bez przypraw dokładnie wymieszać, dodać do wywaru i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić chrzanem, solą i pieprzem oraz łyżką majeranku. Zabielić śmietaną. Przed podaniem posypać majerankiem.