Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Żurek Wigilijny z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Żurek Wigilijny ugotowany na wywarze warzywno-grzybowym.

Żurek Wigilijny z grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żurek Wigilijny z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Żurek Wigilijny z grzybami
Marchewki, seler, pora, czosnek, pietruszkę i cebulkę obrać, umyć, zalać 1,5 - 2 litrami zimnej wody, dodać liście laurowe, ziela angielskie i pieprz w kulkach. Zagotować. Dodać podgrzybki (u mnie mrożone, ale mogą być świeże lub wymoczone wcześniej suszone grzyby) i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Na koniec zalać zakwasem i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. W osobnym naczyniu w osolonej wodzie ugotować ziemniaki. Ziemniaki rozdzielić do talerzy, zalać gorącym żurem.
Żurek Wigilijny z grzybami
Obrane i umyte warzywa zalać wodą i zagotować.
Żurek Wigilijny z grzybami
Do gotujących się warzyw dodać podgrzybki.
Żurek Wigilijny z grzybami
Kiedy warzywa i grzyby będą miękkie dodać zakwas.