bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

żurek śląski

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

nie ma to jak talerz żuru.........

żurek śląski

Składniki:

żurek śląski

 

Sposób przygotowania:

żurek śląski
Mieso , grzyby , liść laurowy i ziele włożyć do garnka , zalać wodą i ugotować . Miękkie żeberka wyłożyć do ostudzenia . Ziemniaki obrać pokroić w kostke , ugotowc w wywarze z żeberek . Wlać żurek , gotować. Kielbasę pokroić w kostkę , dołożyć do zupy. Czosnek zmiażdżyć i razem z maggi i pieprzem dołożyć do zupy . Pogotować jeszcze kilka minut . Na koniec dodać mięso obrane z kości i majeranek .

Można też zrobić w innej wersji . Ziemniaki ugotować osobno . Trochę wędzonego boczku pokroić w kostkę i podsmażyć , dodać do ugotowanych ziemniaków i razem ugnieść . Nałożyć na talerz i zalać żurkiem . (w tej wersji robi się wszystko tak samo , tylko bez ziemniaków)