bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Żurek na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo smaczny żurek na naturalnym zakwasie, najlepiej smakuje z białą kiełbasą i jajkiem, u mnie w domu dodatkowo podaje się z ziemniakami.

Żurek na zakwasie

Składniki:

Żurek na zakwasie

 

  • 6 surowych białych kiełbasek

 

  • 1 cebula

 

  • 2 szklanki zakwasu na żurek

 

  • 3 łyżki chrzanu tartego

 

 

 

  • 3 listki laurowe

 

 

 

 

  • 2-3 łyżki majeranku

 

  • przyprawa maggi w płynie

 

Sposób przygotowania:

Żurek na zakwasie
Białą kiełbasę zalewamy 3-4 litrami, dodajemy obraną cebulę, vegetę do smaku ,ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy około 1-1,5 godziny. Wyjmujemy kiełbasę , wlewamy zakwas, gotujemy kilka minut. Zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą.

Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą maggi do smaku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę rozprowadzoną z niewielką ilością żurku.

Dodajemy chrzan, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek.