Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Żurek na łopatce i warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny żurek ugotowany na mięsku i warzywach podany z jajkiem i klopsami jest u mnie często podawany w zimie, ponieważ potrafi dobrze rozgrzać.

Żurek na łopatce i warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na łopatce i warzywach

 

Sposób przygotowania:

Żurek na łopatce i warzywach
Mięso umyć i zalać wodą. Zagotować. Wyjąć szumowiny. Dodać kostkę drobiową, liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa obrać i umyć. Dodać do gotującego się wywaru. Czosnek obrać i drobno posiekać. Dodać do gotującej się zupy. Kiedy wszystko będzie miękkie wyjąć mięso i warzywa i zalać zakwasem na żur. Zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać np. z klopsami i jajkiem.
Żurek na łopatce i warzywach
Umyte mięso zalać wodą i zagotować. Wyjąć szumowiny.
Żurek na łopatce i warzywach
Dodać kostkę drobiową, warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Żurek na łopatce i warzywach
Czosnek obrać i drobno posiekać, dodać do zupy.
Żurek na łopatce i warzywach
Wlać zakwas na żur i dodać przyprawy do smaku.