BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Żur domowy na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Żurek to polskie tradycyjne danie , doskonały nie tylko na Wielkanoc .

Żur domowy na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żur domowy na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Żur domowy na zakwasie
Zakwas: Mąkę żytnią wsypujemy do słoika ,zalewamy przegotowaną , ostudzoną wodą . Dodajemy czosnek i skórkę chleba . Słoik zakrywamy gazą lub czystą szmatką i odstawiamy na 5-7 dni Żur: . Suszone grzyby moczymy całą noc , na drugi dzień drobno kroimy . Gotujemy włoszczyznę na 3 szkl.wody , dodajemy pokrojone grzybki , doprawiamy do smaku , gotujemy 30 min. Wywar odcedzamy , dolewamy zakwasu . Dodajemy śmietanę , pieprz , majeranek . Wszystko ze sobą mieszamy . Resztki wędlin , może również być pieczone mięso , kroimy w paski . Obieramy i drobno siekamy jaja . Wszystko to wrzucamy do ugotowanej zupy .
Żur domowy na zakwasie
Z mąki żytniej należy zrobić domowy zakwas .
Żur domowy na zakwasie
Przygotowany zakwas wlewamy do żurku na koniec gotowania .
Żur domowy na zakwasie
Wykorzystajmy resztki wędlin , które pokrojone wrzucamy do zupy .
Żur domowy na zakwasie
Doskonałym dodatkiem będą ugotowane na twardo jaja .