Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa śliwkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Owocowe zupy najlepiej smakują latem

Zupa śliwkowa

Składniki:

Zupa śliwkowa

 

  • 50 dag śliwki,
  • 3 łyżki cukier drobny,
  • 1/2 szkl śmietanka,
  • 1/2 szkl jogurt naturalny,
  • 1 łyżka budyń,
  • 1/2 szkl wino czerwone wytrawne

 

Sposób przygotowania:

Zupa śliwkowa
Śliwki wypestkować, włożyć do 1 litra wrzącej wody, dodać cukier i gotować około 5 minut. Następnie przetrzeć przez sito, dodać budyń rozmieszany w niewielkiej ilości wody, zagotować. Zdjąć z ognia, wlać wino, i spienioną śmietanę z jogurtem. Podawać z makaronem.

Tagi:

śliwki