Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zupa porowa z mięsem mielonym i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedna z najlepszych zup jakie w moim życiu jadłam. Pyszna, sycąca i aromatyczna. Inspiracją stała się zupa, którą jadłam kiedyś w restauracji. Myślę że wiernie odwzorowałam jej smak.

Zupa porowa z mięsem mielonym i kukurydzą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa porowa z mięsem mielonym i kukurydzą

 

  • 2-3 duże pory
  • 80 dag mięsa mielonego
  • kukurydza w puszcze
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 płaskie łyżki curry
  • płaska łyżka cukru
  • płaska łyżka soli
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • makaron do podania
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa porowa z mięsem mielonym i kukurydzą

Zupa porowa 1

Zupa porowa z mięsem mielonym i kukurydzą
Oczyszczonego pora kroimy w cienkie plastry

Por oczyszczamy. Przekrawamy wzdłuż na dwie części. Kroimy w plasterki.

Zupa porowa 2

Zupa porowa z mięsem mielonym i kukurydzą
Por zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości

Tak przygotowane warzywo zalewamy dwoma litrami wody.

Gotujemy przez ok. pół godziny.

Zupa porowa 3

Zupa porowa z mięsem mielonym i kukurydzą
Ugotowany por miksujemy na jednolitą masę

Wywar z porem miksujemy.

Zupa porowa 4

Zupa porowa z mięsem mielonym i kukurydzą
Doprawiane mięso podsmażamy aż przestanie być surowe

Mielone doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni aż przestanie być surowe. Dodajemy do zupy razem z kukurydzą.

Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut.

Zupa porowa 5

Zupa porowa z mięsem mielonym i kukurydzą
Do zupy dodajemy przyprawę curry. Dokładnie mieszamy.

Krem z pora przyprawiamy curry. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z ugotowanym makaronem.

Posypujemy posiekaną natką pietruszki.