EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Zupa pomidorowo-paprykowa z pulpetami wieprzowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna, pożywna zupa. Ja używam papryki mrożonej, ponieważ mroziłam własną, zieloną i czerwoną. Ale można też użyć świeżej.

Zupa pomidorowo-paprykowa z pulpetami wieprzowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowo-paprykowa z pulpetami wieprzowymi

 

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • mąka do obtaczania pulpecików
  • olej do smażenia
  • 2 średnie marchewki
  • 400g mrożonej papryki w kostce (można użyć świeżej w takiej samej ilości)
  • 1 kostka rosołowa
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 200g makaronu (rodzaj obojętny)

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowo-paprykowa z pulpetami wieprzowymi
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z bułką tartą. Z masy przygotowujemy małe pulpeciki. Gotowe obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy pulpeciki i obsmażamy z każdej strony. Odkładamy. Marchewki obieramy, myjemy i trzemy na tarce jarzynowej. Do garnka wkładamy marchewkę, paprykę, kostkę rosołową, wlewamy koncentrat pomidorowy. Uzupełniamy wodą, tak aby warzywa były przykryte. Wstawiamy na kuchenkę i gotujemy około 30 minut. Dodajemy pulpeciki i makaron, jeśli trzeba dolewamy trochę wody. Zagotowujemy, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Podajemy gorące. 
Zupa pomidorowo-paprykowa z pulpetami wieprzowymi
Pulpeciki można przygotować z każdego rodzaju mięsa
Zupa pomidorowo-paprykowa z pulpetami wieprzowymi
Po obsmażeniu dobrze jest je osączyć z tłuszczu
Zupa pomidorowo-paprykowa z pulpetami wieprzowymi
Makaron można wybrać jaki się chce, bądź po prostu taki jaki mamy
Zupa pomidorowo-paprykowa z pulpetami wieprzowymi
Czas gotowania nie jest długi, bo wszystkie produkty szybko się gotują