Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa pomidorowa z czosnkowymi grzankami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupę pomidorową można podawać z makaronem lub ryżem.

Zupa pomidorowa z czosnkowymi grzankami.

Składniki:

Zupa pomidorowa z czosnkowymi grzankami.

 

  • pomidory 50-60 dag
  • masło 2 łyżki
  • kostka rosołowa 2 szt
  • śmietana 3 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • marchew 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • cebula 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi do smaku
  • bagietka 1 szt
  • oliwa 3-4 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • natka pietruszki siekana 3 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z czosnkowymi grzankami.
Warzywa umyć, obrać, pokroić, włożyć do garnka, zalać 6 szkl wrzącej wody, dodać kostki rosołowe i ugotować do miękkości. Pomidory umyć pokroić, na kawałki. W rondlu rozgrzać masło, dodać pokrojone pomidory i dusić pod przykryciem około 1/2 godz. Gdy pomidory usmażone, wylać na sito i przetrzeć do wywaru z warzyw. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z zupą, zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać pokrojoną w kostkę bagietkę, drobno posiekany czosnek i lekko podsmażyć. Zupę podawać z grzankami posypaną natką pietruszki.