alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Zupa meksykańska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jednogarnkowy, bardzo sycący obiad

Zupa meksykańska

Składniki:

Zupa meksykańska

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 litra wody
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 puszka białej fasolki
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia, majeranek, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa meksykańska
Cebulę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Usmażyć, dodać do tego przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać mięso mielone, chwilę to smażyć, posolić. Dolać następnie do tego wodę, dodać kostki rosołowe.
Kukurydzę i fasolki odsączyć z zalewy. Czerwoną fasolkę przelać na sitku zimną wodą. Dodać to do gotującego się mięsa. Gotować przez ok. 10 min. Dołożyć przecier pomidorowy. Doprawić dużą ilością przypraw.

Tagi:

mięso zioła