joasia0007

joasia0007

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Zupa krem z porów, cebuli i ziemniaków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna zupa dla całej rodziny o delikatnej konsystencji. Można ją podawać bez żadnych dodatków.

Zupa krem z porów, cebuli i ziemniaków

Składniki:

Zupa krem z porów, cebuli i ziemniaków

 

  • 4 jasne części średniej wielkości pora
  • 2 duże cebule
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • sól, pieprz, tymianek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z porów, cebuli i ziemniaków
Na początku musimy umyć i pokroić w cienkie paski por oraz obrać i posiekać na drobno cebulę. Następnie wszystko szklimy na maśle. Zalewamy połową bulionu, po czym wrzucamy do niego obrane ziemniaki i tymianek. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Teraz należy wszystko zmiksować, wlać pozostałą część bulionu oraz śmietanę, zagotować i zdjąć z ognia.

Tagi:

pory ziemniaki