Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Zupa krabowo-jajeczna z makaronem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

przepis z książki którą dostałam autorka Linda Doeser tytuł "Kuchnia Azjatycka" świetnie smakuje a ten zapach

Zupa krabowo-jajeczna z makaronem

Składniki:

Zupa krabowo-jajeczna z makaronem

 

  • 10 dag chińskiego jajecznego makaronu
  • 2 łyżki świeżego masła
  • 3-4 dymki ze szczypiorem, posiekane
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
  • 1 średnia marchewka, pokrojona w zapałkę
  • 5 szklanek wywaru z kurczaka (może być z kostki)
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina lub sherry
  • 15 dag mięsa krabowego (najlepiej mrożonego lub z puszki)
  • szczypta soli selerowej
  • szczypta pieprzu cayenne lub chili
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Zupa krabowo-jajeczna z makaronem
Zagotuj wodę w dużym garnku, posól ją. Wsyp połamany makaron jajeczny i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wylej na durszlak i przelej zimna wodą, odstaw. W dużym rondlu rozgrzej masło, włóż pokrojoną dymkę, kawałki selera i marchewki. Przykryj i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wlej wywar, dolej wino. Zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu 5 minut. mięso krabowe rozmroź jeśli jest mrożone a jeśli w zalewie odcedź je. Rozdrobnij je palcami. Jeśli masz paluszki krabowe pokrój je na małe kawałki. Do gorącego wywaru włóż makaron oraz mięso krabowe. Przypraw do smaku. Wlej sok z cytryny. Podgrzej do stanu wrzenia.Podawaj posypane natką.