Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa jarzynowa z pieczarkami Krakowianki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupę można ugotować na wywarze z mięsa rosołowego.

Zupa jarzynowa z pieczarkami Krakowianki

Składniki:

Zupa jarzynowa z pieczarkami Krakowianki

 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 szkl zielonego groszku
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 szkl kukurydzy
  • 1 brokuł
  • 1 bulionetka
  • 3-4 pieczarki
  • 1 łyżka maki
  • 2 łyżki śmietanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z pieczarkami Krakowianki
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki, włożyć do garnka, wlać 1/5 l wody, wsypać groszek, dodać bulionetkę i gotować przez 10 minut. Następnie dodać podzielony na różyczki brokuł, pokrojone w kostkę ziemniaki i pieczarki, gotować około 15 minut. Pod koniec wsypać odsączoną z zalewy kukurydzę, mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody, zagotować. Zdjąć z ognia dodać śmietankę, przyprawić do smaku, wymieszać. Posypać natką pietruszki.

Tagi:

mak