luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Zupa gulaszowa z kluskami kładzionymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna zupka z Łowiczem w roli głównej

Zupa gulaszowa z kluskami kładzionymi

Składniki:

Zupa gulaszowa z kluskami kładzionymi

 

  • 200 g mięsa z łopatki
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • łyżka suszonej jarzynki
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • 4 łyżki sosu meksykańskiego Łowicz
  • 1 łyżka koncentratu
  • przyprawa do gulaszu

 

  • na kluski
  • 5 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • woda

 

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa z kluskami kładzionymi
Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gulaszu skropić oliwą i odstawić na ok 2 godziny, Po tym czasie wrzucić na patelnię i przyrumienić ze wszystkich stron na ostrym ogniu . Przełożyć do garnka . zalać ok 1,5 l wody , dodać marchewkę, cebulę, suszoną jarzynkę i listek laurowy. Gotować ok 30 min. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę , dodać do zupy, po 10 minutach dodać sos Łowicz i koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby dolać przegotowanej wody. Z mąki soli i wody przygotować dość gęste ciasto na kluski. Kiedy ziemniaki są już miękkie łyżką kłaść niewielkie kluski. Po zagotowaniu zdjąć z ognia. Posypać natką pietruszki.