marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa grzybowa z kukurydzą na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zupy ze świeżych lub suszonych grzybów będą smaczniejsze,gdy wzbogaci się je jakąś dodatkową jarzyną poza włoszczyzną,np.kukurydzą.

Zupa grzybowa z kukurydzą na ostro

Składniki:

Zupa grzybowa z kukurydzą na ostro

 

  • 50 dag. grzybów suszonych leśnych,np.podgrzybki,maślaki,
  • pęczek włoszczyzny,
  • udko kurczaka,
  • puszka kukurydzy lub 3 świeże kolby kukurydzy,
  • 2 średnie czuszki,
  • gałązka lubczyku świeżego,
  • sól,
  • 3 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • śmietana 18% lub 2 serki topione naturalne,
  • 1.5 l.wody.

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z kukurydzą na ostro
Sporządzić wywar z udka kurczaka, namoczonych dzień wcześniej grzybów i włoszczyzny oczyszczonej i opłukanej, a także dodając świeżą gałązkę lubczyku zamiast maggi oraz strąki czuszki. Cebulę można dodać jak się chce, ja nie lubię dawać. Kukurydzę wyjąć z puszki i odsączyć lub też nożem zeskrobać z kolb, tyle że trzeba je przedtem obgotować, usuwając przedtem liście. Wywar przecedzić przez sitko do drugiego mniejszego, grzyby posiekać wraz z czuszkami, usuwając z nich nasiona i ogonki. Mięso obrać z udka i dodać wraz z resztą do garnka z wywarem, a potem dodać kukurydzę. Gotować jeszcze z kwadrans przy okazji zmieszać składniki blenderem. Następnie zaprawić śmietaną, hartując ją przedtem z odrobiną zupy w słoiku lub zamiast niej dodać serki topione. Zamieszać, by nie było grudek. Na koniec wyłączyć palnik i doprawić zupę solą i małą szczyptą pieprzu białego, bo czuszki są dostatecznie ostre. Rozlewać do talerzy głębokich lub filiżanek do zup gęstych.