reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Zupa grysikowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zupę grysikową gotuję tylko, gdy zostanie mi z poprzedniego dnia rosół.

Zupa grysikowa

Składniki:

Zupa grysikowa

 

  • 2 litry rosołu

 

 

 

  • 1 mała marchewka

 

 

  • 2 łyżki posiekanego koperku

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa grysikowa
Zagotowujemy rosół. Wolno wsypujemy kaszę manną( ja wsypuję jedną ręką, a drugą cały czas mieszam energicznie zwykłą trzepaczką do piany) cały czas mieszając , aż do ponownego zagotowania zupy. Na wolnym ogniu gotujemy 8 minut. Dodajemy startą na małych oczkach marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty- ściągamy z ognia. Jajko roztrzepujemy trzepaczką i wolnym strumieniem wlewamy do zupy, mieszamy. Robią się nam takie właśnie farfocle :) Doprawiamy jeszcze do smaku i posypujemy koperkiem.