ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Zupa grochowa z tartą marchwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pożywna zupa grochowa idealna na zimowe dni.

Zupa grochowa z tartą marchwią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grochowa z tartą marchwią

 

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa z tartą marchwią
Groch płuczemy zimną wodą kilkakrotnie. Zalewamy go wodą, solimy i gotujemy. Na początku pilnujemy aby nie przywarł do dna bardzo często mieszając. Myjemy i obieramy warzywa. Marchew ścieramy na tarce a pietruszkę i seler kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującego się grochu. Po pewnym czasie wrzucamy tam też potartą marchew. Na patelni, na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy ją do gotującej się zupy. Na koniec wrzucamy do garnka pokrojony w kostkę boczek, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i całość gotujemy do momentu aż groch zmięknie zupełnie. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i maggi. Smacznego!
Zupa grochowa z tartą marchwią
Tarta marchew wzbogaci wartość odżywczą oraz smak potrawy.
Zupa grochowa z tartą marchwią
Smażona cebula stanowi bazę zupy zamiast mięsa.
Zupa grochowa z tartą marchwią
Dodatek wędzonego boczku zadowoli miłośników mięsa.
Zupa grochowa z tartą marchwią
Zupa gotuje się dosyć długo nie zapomnijmy jej od czasu do czasu mieszać.