SUPERPRZEPIS

Zupa fasolowo kukurydziana na wędzonce

  • 11
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Zupa fasolowo kukurydziana na wędzonce Więcej zdjęć (5)

A kiedy kończą się upały, przychodzi ochota na treściwą zupę :)

Składniki:

Zupa fasolowo kukurydziana na wędzonce

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowo kukurydziana na wędzonce
Mięso zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, dodałam liść laurowy i ziele angielskie i gotowałam na wolnym ogniu do miękkości. Włoszczyznę i ziemniaki obrałam, opłukałam, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, pora pokroiłam w drobną kostkę. Ziemniaki pokroiłam w większą kostkę. Warzywa dodałam do rondla z mięsem. Gotowałam do miękkości ziemniaków. Z rondla wyjęłam mięso, a dołożyłam osączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Mięso obrałam ze skóry i kości, rozdrobniłam i dodałam do zupy. Doprawiłam do smaku dużą ilością majeranku, pieprzem, cząbrem i koncentratem pomidorowym. Pogotowałam jeszcze troszkę na wolnym ogniu, żeby smaki się przeniknęły.
Zupa fasolowo kukurydziana na wędzonce
Kiedy mięso było miękkie dodałam włoszczyznę i ziemniaki.
Zupa fasolowo kukurydziana na wędzonce
Do rondla dodałam osaczone z zalewy fasolę i kukurydzę.
Zupa fasolowo kukurydziana na wędzonce
Doprawiłam do smaku majerankiem pieprzem i cząbrem.
Zupa fasolowo kukurydziana na wędzonce
Na końcu dodałam koncentrat pomidorowy i jeszcze trochę razem pogotowałam.