Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Zupa czosnkowa z grzanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Niedzielny rosół może przeistoczyć się w ratującą życie, rozgrzewającą, aromatyczną, zdrową i pyszną zupę czosnkową idealną na zimowe obiady i kolacje :)

Zupa czosnkowa z grzanką

Składniki:

Zupa czosnkowa z grzanką

 

  • 1,5 litra rosołu ( może być drobiowy, mieszany lub wołowy )
  • 1 por
  • 1 marchewka ( jeśli mamy bulion z kostki )
  • 8-10 ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka masła
  • Do podania
  • 1 bagietka
  • 2 łyżki startego parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Zupa czosnkowa z grzanką
W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę ( jeśli został nam niedzielny rosół wraz z marchewką tę część pomijamy ). Kiedy marchewka lekko zmięknie dodajemy do niej pokrojony w cienkie plasterki por, przesmażamy jeszcze 5 minut ( jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze 1 łyżkę masła ). 6 ząbków czosnku kroimy w cienkie plasterki, a resztę rozcieramy nożem lub przeciskamy przez praskę ( aby wydobyć więcej aromatu ) i dodajemy do pora i marchewki. Przesmażamy 1 minutę. Pora z czosnkiem zalewamy rosołem i gotujemy ( pilnując aby nie zaczął wrzeć ) go 5 minut. W międzyczasie bagietkę kroimy w plasterki i grillujemy ją na patelni grillowej, gorące tosty posypujemy startym parmezanem. Gorąco zupę serwujemy razem z serowymi tostami.