graciana3

graciana3

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 245]

zupa cytrynowa z natką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

zupę podaję z ryżem ugotowanym na sypko

zupa cytrynowa z natką

Składniki:

zupa cytrynowa z natką

 

  • 1 kilogram warzyw{ marchew,seler,pietruszka,}
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka słodkiej śmietany
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

zupa cytrynowa z natką
warzywa oczyścić obrać ze skórek i pokroić w kostkę,3 litry wody zgotować i do gotującej wrzucić pokrojone warzywa,i ugotować do miękkości,gdy warzywa będą miękkie odcedzić ,oczywiście nie wylewać powstałego wywaru,żółtka wymieszać ze śmietana i połączyć z gorącym wywarem i dodać, rozpuszczone masło,z cytryny wycisnąć sok i też dodać do wywaru,wszystko razem zagotować dodać ugotowane warzywa,i wrzucić pokrojoną na drobno natkę pietruszki,i pogotować razem prze 5 minut,podawać gorącą