iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Zupa chrzanowa z kiełkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupa jest bardzo smaczna i ostra w smaku. Jest bardzo syta i aromatyczna, do tego zdrowa. Możemy dodać do niej jajko na twardo.

Zupa chrzanowa z kiełkami

Składniki:

Zupa chrzanowa z kiełkami

 

  • 5 ziemniaków,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 marchewka,
  • kawałek selera,
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/4 małej cebuli,
  • łyżka chrzanu,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 listek laurowy,
  • 5 łyżek śmietany 12%,
  • dwie garście mieszanki kiełków
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Zupa chrzanowa z kiełkami
Ziemniaki, seler, pietruszkę, marchew obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Doprowadzamy do wrzenia bulion i wrzucamy listki, ziele oraz czosnek. Solimy wszystko i gotujemy do miękkości. Cebulę siekamy i przesmażamy na patelni, dodajemy do zupy. Następnie miksujemy na puszysty krem. Dodajemy śmietanę i pieprzymy. Doprawiamy chrzanem. Przekładamy na talerze i posypujemy kiełkami.  Ziemniaki, seler, pietruszkę, marchew obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Doprowadzamy do wrzenia bulion i wrzucamy listki, ziele oraz czosnek. Solimy wszystko i gotujemy do miękkości. Cebulę siekamy i przesmażamy na patelni, dodajemy do zupy. Następnie miksujemy na puszysty krem. Dodajemy śmietanę i pieprzymy. Doprawiamy chrzanem. Przekładamy na talerze i posypujemy kiełkami.