Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Zupa ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tradycyjna zupa ziemniaczana czy kartoflanka;)

Zupa ziemniaczana

Składniki:

Zupa ziemniaczana

 

  • 20 dkg wędliny,
  • 3 dkg tłuszczu,
  • 75 dkg ziemniaków
  • 25 dkg warzyw (10 dkg cebuli, marchewka, pietruszka, seler)
  • 2 litry wody, sól, pieprz.
  • 1 Łyżka siekanego koperku.

 

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana
Ziemniaki obrać, umyć opłukać, pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki zalać zimną wodą, posolić, gotować ok. 20 minut od momentu zawrzenia.
Wędlinę pokroić w kostkę zrumienić na tłuszczu, dodać do zupy i jeszcze gotować przez chwilę.
Posypać posiekanym koperkiem.