Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa z soczewicą i mielonym mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczna zupa z czerwoną soczewicą, mieloną wieprzowiną i koncentratem pomidorowym.

Zupa z soczewicą i mielonym mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z soczewicą i mielonym mięsem

 

  • 2 duże marchewki
  • ok. 50 g selera korzeniowego
  • ok. 50 g pora
  • 1 pietruszka
  • ok. 4-5 średnich ziemniaków
  • olej do smażenia
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 40 dkg mięsa mielonego
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicą i mielonym mięsem
Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić i drobno pokroić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Wrzucić do niego warzywa i soczewicę. Wszystko wymieszać i smażyć razem ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając. Do podsmażonych warzyw wlać bulion, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Mięso dokładnie wymieszać z przyprawą w płynie i pieprzem. Mięso usmażyć na oleju, cały czas mieszając tak, żeby mięso rozdrobnić. Podsmażone mięso dodać do zupy. Dodać też do niej majeranek i koncentrat pomidorowy. Gotować dalej do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku solą lub przyprawą uniwersalną.
Zupa z soczewicą i mielonym mięsem
Obrane i starte na tarce marchewki pietruszka i seler i pokrojony por.
Zupa z soczewicą i mielonym mięsem
Wszystkie warzywa razem z ziemniakami i soczewicą podsmażane na oleju.
Zupa z soczewicą i mielonym mięsem
Mięso mielone wieprzowe smażone na oleju.
Zupa z soczewicą i mielonym mięsem
Mięso majeranek i koncentrat pomidorowy dodane do zupy.