Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 370]

Zupa z Leśnymi Grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jesienną idealna zupka na pierwsze danie

Zupa  z  Leśnymi  Grzybami  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z Leśnymi Grzybami

 

  • 500 g. grzybów leśnych
  • 1 średni ziemniak
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła ( do podsmażenia cebuli )
  • szklanki śmietany
  • 1 mała marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 1 por
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól / pieprz / maggi / vegeta

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z Leśnymi Grzybami
► Obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por zalać wodą, dodać vegetę i gotować na półmiękko. Po wyjęciu warzyw, pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę i z powrotem wrzucić do wywaru. ► Grzyby oczyszcić, umyć, odsączyć, pokroić na plastry i wraz z pokrjoną w kostkę i usmażoną na maśle na złoty kolor cebulą, dodać do wywaru. Do gotującej się zupy dodać potarty na tarce z dużymi oczkami ziemniak i gotować jeszcze około 5 minut, pod końiec gotowania mieszająć wlać rozkłócone jajka i gotować aż jajka się zetną i zupa zgęstnieje. Teraz jeszcze dodać śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawić solą, pieprzem i maggi.
Zupa  z  Leśnymi  Grzybami
Umyte oczyszczone grzybki leśne - to są wstępne czynności które trzeba wykonać.
Zupa  z  Leśnymi  Grzybami
Sezon grzybowy w pełni więc dzisiaj będzie zupa z tych leśnych skarbów.