PrzepisyChinskie

PrzepisyChinskie

Kucharz
[Przepisów: 8]

Zupa z Kurczaka z Kukurydzą i Makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Własnego autorstwa przepis Zapraszam i życzę smacznego.

Zupa z Kurczaka z Kukurydzą i Makaronem

Składniki:

Zupa z Kurczaka z Kukurydzą i Makaronem

 

  • SKŁADNIKI :

 

  • 2 piersi z kurczaka (300 g), ugotowane i pokrojone w cienkie paseczki
  • 1 l gorącej wody
  • 4 szklanki (1 l) bulionu drobiowego
  • 125 g makaronu sojowego Longkou
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki sosu chili
  • 150 g słodkiej kukurydzy
  • 12 miniaturowych kolb kukurydzy
  • kilka listków zielonej pietruszki
  • 2 cm korzenia imbiru, drobno pokrojonego
  • sól i czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa z Kurczaka z Kukurydzą i Makaronem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : 1. W blenderze miksujemy 140 g słodkiej kukurydzy wraz ze szklanką bulionu drobiowego, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie pastę kukurydzianą przecieramy przez sito. 2. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy. 3. Do garnka wlewamy 3 szklanki bulionu drobiowego, wcześniej zmiksowaną pastę kukurydzianą, 12 miniaturowych kolb kukurydzy przekrojonych na połówki wzdłuż, 2 piersi z kurczaka ugotowane i pokrojone w cienkie paseczki. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. 4. Kiedy zupa się już ugotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 cm korzenia imbiru drobno pokrojonego oraz pozostałe 10 g kukurydzy słodkiej. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez kolejne 10 minut. 5. Na koniec zupę przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, szczyptą soli oraz sosem chili. Do miseczek nakładamy wcześniej ugotowany makaron sojowy, nalewamy zupę i przyozdabiamy zieloną pietruszką. Chińska potowa!