KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Zupa z owoców morza z nutką pomidorów.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tajska zupa z owoców morza na pomidorach, delikatna, dietetyczna ...

Zupa z owoców morza z nutką pomidorów. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z owoców morza z nutką pomidorów.

 

  • 4 duże świeże krewetki,
  • kilka świeżych muli,
  • 50 gr białej morskiej ryby,
  • 3 łyżki " koncentratu pudliszki"
  • 3 liście kaffirki lub kilka kropli limonki,
  • 2 cm korzenia galangi lub imbiru,
  • 6-8 cm trawy cytrynowej,
  • ostra papryczka( pamiętajmy ilość zależy od naszej odporności na ostrość)
  • tajski ostrygowy sos ( można kupić w internecie lub w sklepie "SMAKI ŚWIATA" ) lub zastąp sosem rybnym,
  • 1/2 łyżeczka cukru,
  • 200 mil bulionu rybnego lub drobiowego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • gałązka świeżej kolendry lub pietruszki,

Sposób przygotowania:

Zupa z owoców morza z nutką pomidorów.
Do bulionu dodajemy kaffirkę, galangę, trawę cytrynową, cukier, wszystko gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Przecedzamy bulion tak aby został sam płyn, pozostałość wyrzucamy. Gotowy bulion doprawiamy koncentratem pudliszki, oraz pozostałymi przyprawami, dodajemy mulę, krewetki, białą rybę i gotujemy około 5-6 minut. Gorącą tajską zupkę wlewamy do miseczki i doprawiamy świeżą kolendrą. SMACZNEGO. Gotując tą smaczną i aromatyczną zupkę cały czas mam w głowie tajską kucharkę, to ona nauczyła mnie tej potrawy, zaszczepiła we mnie zainteresowanie wspaniałą tajską kuchnią.
Zupa z owoców morza z nutką pomidorów.
Po przygotowaniu bulionu czyścimy krewetki.
Zupa z owoców morza z nutką pomidorów.
Czyścimy dokładnie mulę w osolonej wodzie.
Zupa z owoców morza z nutką pomidorów.
Białą morską rybę kroimy na grubą kostkę.