migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Jest młoda kapustka więc na stole nie może zabraknąć zupki z jej udziałem. W połączeniu z innymi młodymi warzywami smakuje wyśmienicie. Zupka jest lekka a zarazem sycąca choć bez dodatku żadnego mięska.

Zupa z młodej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z młodej kapusty

 

  • 700 g młodej kapusty
  • 3 młode marchewki
  • 350 g obranych młodych ziemniaków
  • 2 liście selera
  • 2 liście pora
  • 2 listki laurowe
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok 2,2 l bulionu

Sposób przygotowania:

Zupa z młodej kapusty
Kapustę grubo pokroić i przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować.

W międzyczasie dokładnie umyć marchewkę i pokroić w plastry ( młodej marchewki nie obieram).

Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Posiekać liście pora i selera oraz koperek.

Gdy zawartość garnka się zagotuje, gotować chwilę i kilka razy przemieszać aby kapusta zmiękła i zmniejszyła swoją objętość.

Następnie dodać pokrojone warzywa, zieleninę oraz liście laurowe. Gotować aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać.

Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze chwilę.  
Zupa z młodej kapusty
Kapustę grubo pokroić i przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować.
Zupa z młodej kapusty
W międzyczasie dokładnie umyć marchewkę i pokroić w plastry
Zupa z młodej kapusty
Obrane młode ziemniaki pokroić w niedużą kostkę.
Zupa z młodej kapusty
Gotować aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze chwilę.

Tagi:

zupa warzywa