ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Zrazy zawijane Ani

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo wyśmienite mięso na każdą okazję

Zrazy zawijane Ani

Składniki:

Zrazy zawijane Ani

 

  • 4 plastry wołowej zrazówki (po 15 dag)
  • 8 marynowanych mini kukurydz lub korniszonów
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 70 dag marchewki
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1.5 szklanki rosołu
  • 150 ml gęstej,kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżka masła lub margaryny
  • 1-2 łyżka mąki
  • 2 listki laurowe
  • 4 łyżeczki musztardy
  • sól
  • biały pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zrazy zawijane Ani
Plastry mięsa opłukać,osuszyć i lekko roztłuc.Posypać pieprzem,posmarować musztardą i obłożyć plasterkami boczku. Na każdym położyć po dwie mini kukurydze (lub korniszony) oraz gałązki natki.Zwinąć mięso formując roladki,spiąć wykałaczkami.Rozgrzać olej w płaskim rondlu, podsmażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor.Podlać rosołem i wrzucić listki laurowe.Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok.1,5 godz.Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki.Obgotować fasolkę w osolonej wodzie.Przelać na sitku zimną wodą i osączyć.Osączyć kukurydzę z puszki.Rozgrzać tłuszcz na patelni,dusić marchewkę 5 minut.Wrzucić fasolkę i kukurydzę,dusić jeszcze 3 minuty.Doprawić solą oraz pieprzem.Wyjąć roladki z sosu i zabezpieczyć je przed wystygnięciem.Sos przecedzić do garnka i zagotować.W śmietanie rozprowadzić mąkę i zatrzepać sos.Polać sosem zrazy i warzywa.