krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Zrazy bite z grzybami i miodem pitnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

bardzo dobre polecam wszystkim

Zrazy bite z grzybami i miodem pitnym

Składniki:

Zrazy bite z grzybami i miodem pitnym

 

  • 800 g polędwicy wołowej
  • 80 g suszonych prawdziwków
  • łyżka masła
  • 1/2i szklanki miodu pitnego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy bite z grzybami i miodem pitnym
Grzyby zalać w rondelku wodą (VA szklanki), gotować ok. 30 min. Odcedzić i lekko posiekać, zachowując wywar. Z polędwicy wykroić zrazy grube na dwa palce, każdy lekko nagnieść wierzchem dłoni, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W rondlu rozgrzać masło, szybko obsmażyć zrazy z obu stron, wlać miód pitny, podpalić, po chwili dolać osolony wywar z grzybów, dorzucić prawdziwki, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30 min. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką, wlać do zrazów, zagotować. Do takich zrazów idealnie pasuje kasza krakowska ugotowana na sypko.