jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Złote kieszonki z kurczaka nadziewane morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Złote kieszonki z kurczaka nadziewane morelami i brązowym ryżem to smakowita i zdrowa propozycja obiadowa lub kolacyjna. Idealna propozycja dla osób na diecie bezsolnej. Bardzo zdrowe i smaczne mięso gotowane na parze.

Złote kieszonki z kurczaka nadziewane morelami

Składniki:

Złote kieszonki z kurczaka nadziewane morelami

 

Sposób przygotowania:

Złote kieszonki z kurczaka nadziewane morelami
Przygotowujemy marynatę do mięsa. Dwie łyżki oliwy mieszamy z przyprawami tj. kurkumą, pieprzem ziołowym, imbirem i pieprzem białym. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.

Piersi z kurczaka formujemy w kieszonki, przecinamy poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz. Wkładamy kieszonki do marynaty.

Wcieramy ją w mięso ze wszystkich stron, również w środek kieszonki. Odstawiamy na około 1/2 godziny w chłodne miejsce. Obieramy paprykę z gniazda nasiennego oraz białych błon. Ścieramy ją na tarce w cieniutki, długie paseczki przypominające wstążki makaronu.

Połowę moreli siekamy drobno i dodajemy do ryżu, połowę w paseczki jako dodatek do papryki. Mieszamy morele z ryżem - nadziewamy tym farszem kieszonki, spinamy je za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczek.

Wkładamy mięso do nagrzanego parowaru i gotujemy w parze około 35 minut w zależności od grubości mięsa. Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, dodajemy oliwę i miód – wstrząsamy energicznie do chwili , aż składniki się połączą i utworzą sos do polania sałatki.

Na talerzach układamy porcje papryki, polewamy je sosem, posypujemy migdałami i paseczkami moreli. Obok układamy porcje kurczaka faszerowanego ryżem brązowym z morelami.