Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Złociste pierogi z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierogi z nadzieniem ziemniaczano-grzybowym zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Polecam.

Złociste pierogi z ziemniakami

Składniki:

Złociste pierogi z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Złociste pierogi z ziemniakami

ETAP 1:

Złociste pierogi z ziemniakami
Do mąki dodać mus z dyni i pozostałe składniki.

Do miski wsypać wszystkie przygotowane składniki na ciasto.

ETAP 2:

Złociste pierogi z ziemniakami
Z przygotowanych składników wyrobić ciasto. ciasto.

Zagnieść ciasto, przykryć folią i pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.

ETAP 3:

Złociste pierogi z ziemniakami

Suszone grzyby zamoczyć na kilka godzin, następnie ugotować, osączyć i posiekać.
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Obraną cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju.

ETAP 4:

Złociste pierogi z ziemniakami
Do cebuli wsypać ziemniaki i posiekane grzyby.

Wszystkie składniki nadzienia połączyć, przyprawić solą i pieprzem.

ETAP 5:

Złociste pierogi z ziemniakami

Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć porcję nadzienia.

ETAP 6:

Złociste pierogi z ziemniakami

Zlepić, dokładnie dociskając brzegi. Partami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować przez 2-3 minuty.
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na smalcu, polać pierożki, podawać.