SUPERPRZEPIS

Ziołowy chlebek odrywany

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26
Ziołowy chlebek odrywany Więcej zdjęć (2)

Przepis na ten wspaniały i pachnący chlebek pochodzi z kalendarza Pani Tereski, korcił mnie on od jakiegoś czasu.

Składniki:

Ziołowy chlebek odrywany

ciasto:

nadzienie:

  • 125 ml oliwy
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy
  • 10 dag żółtego sera

Sposób przygotowania:

Ziołowy chlebek odrywany

ETAP 1:

Ziołowy chlebek odrywany
Rozwałkować szeroki płat na długość formy.

Mleko podgrzać razem z wodą. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże oraz sól i cukier, wymieszać. Do miski z suchymi składnikami dolać płyn, oraz wbić jajka w trakcie zagniatania dodać przestudzone masło. Ciasto po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

W trakcie wyrastania ciasta przygotować nadzienie, w małej miseczce wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną pietruszką, dodać pokrojony w kostkę żółty ser, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować na długość formy keksowej po wierzchu rozsmarować nadzienie.

ETAP 2:

Ziołowy chlebek odrywany
Ciasto pociąć na paski i po ułożeniu podzielić na kwadraty.

pociąć wzdłuż na cztery paski, następnie ułożyć jeden pas ciasta na drugim. Przełożone ciasto pokroić na kwadraty.

ETAP 3:

Ziołowy chlebek odrywany
Ciasto przed pieczeniem musi kolejny raz wyrosnąć.

Formę wysmarować margaryną i układać pionowo kwadraty z ciasta jeden za drugim, formę z ciastem przykryć i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.

Piec w temp. 175 st około 40 minut.